Zorgaanbod

In de gezinnen werk ik in principe met alle leeftijden, met kinderen van 0 – 18 jaar. Gezien mijn specifieke ervaring op hechting en (preverbaal) trauma kun je juist ook voor een hulpvraag gericht op het jonge kind (0-9 jaar) bij mij terecht.

Bij de start van een traject leer ik jullie graag als gezin beter kennen. Ik ontmoet graag iedereen binnen het gezin en start met een uitvoerige screening. Ik inventariseer jullie hulpvraag, welke problemen er in het nu zijn, maar ook wat er aan ervaringen en gebeurtenissen in het verleden hebben plaatsgevonden. Van daaruit geef ik een inschatting over de aard en oorzaken van de huidige problemen en geef ik advies over de vorm van hulp.

Binnen mijn zorgaanbod heb ik meerdere mogelijkheden, waaronder de inzet van:

  • Screening
  • Systeembehandeling
  • Aanvullende (psychologische) behandeling
  • Behandeling van (pre-verbaal) trauma en hechtingsproblematiek
  • De inzet van ervaringsgerichte werkvormen zoals Sherborne Samenspel en GezinsPMT

Binnen mijn zorgaanbod werk ik nauw samen met een aantal therapiepraktijken in omgeving Breda en Tilburg, waaronder Euthopia (Breda), BeleefRijk (Breda), Kinderpsychologe Cora van Dijk (Praktijk 076, Breda), Psychotherapeute en klinisch Kinder- en Jeugdpsychologe Annelies van Ree (Goirle) en In Verbinding Groeien (Tilburg).

Ik start altijd met een uitvoerige screening voordat ik een specifiek zorgaanbod in ga zetten, maar ook een enkelvoudige screening behoort tot de mogelijkheden. Hierin ga ik op zoek naar de aard en oorzaken van het huidige probleem binnen jullie gezin en geef ik advies over passende hulp. Hierbij kan het advies passen binnen mijn eigen behandelaanbod of ik verwijs je door.

Middels de inzet van Systeembehandeling begeleid ik het kind binnen zijn of haar systeem. Ik werk vanuit de thuissituatie samen met ouders en kinderen aan het vergroten van inzichten en herstel van de onderlinge relaties. Daarnaast kunnen we werken aan het vergroten van de opvoedingsvaardigheden van ouders, het bevorderen van een positieve ouder- kind interactie en het verbeteren van de onderlinge communicatie in het gezin. Tevens probeer ik ingesleten gezinspatronen te doorbreken. Alles met als doel om een veilige omgeving te creëren waarbinnen het kind zich op een positieve manier kan ontwikkelen. In mijn behandeling streef ik ernaar om het probleem of probleemgedrag van het kind vanuit de context te verhelderen, zodat inzichtelijk wordt, waaruit de problemen ontstaan. En wat er nodig is om de problemen te verminderen.

Binnen mijn systeembehandeling kan er aanvullende (psychologische) behandeling nodig zijn voor jouw zoon of dochter als individu. Omdat je kind bijvoorbeeld veel negatief gedrag laat zien, moeite heeft om zijn of haar emoties te reguleren, last heeft van angsten of depressie, of een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Dan zoek ik de samenwerking op met collega’s uit de hieronder genoemde praktijken die deze behandeling kunnen vormgeven. Denk aan de inzet van psychotherapeutische behandeling, Systeemtherapie, EMDR, Psychomotore therapie, Speltherapie of coaching met paarden.

Intensieve samenwerking met Annelies van Ree

Al vele jaren werk ik nauw samen met Annelies van Ree. Een zeer kundige vrouw als het gaat om behandelen van kinderen, jongeren en hun ouders. Voor meer info, zie haar website www.anneliesvanree.nl.

Annelies van Ree is Klinisch kinder- en Jeugdpsychologe en psychotherapeute. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van trauma- en hechtingsproblematiek (EMDR) en specifiek in de behandeling van pre-verbaal trauma.

Met haar kunde en passie voor het behandelen van (jonge) kinderen met trauma en/of hechtingsproblematiek en mijn kunde en liefde voor het werken in gezinnen aan herstel van verbinding, hebben wij onze specialismen samen gevoegd en een specialistisch behandelaanbod vormgegeven.

De kracht van onze samenwerking zit hem in het gelijktijdig behandelen/ begeleiden van het kind EN het gezin. We behandelen niet enkel de jeugdige die is vastgelopen, maar ook de context/ het gezin waarin de jeugdige zich bevindt. Vanuit de visie dat jeugdigen vooral hun veerkracht kunnen inzetten op het moment dat er ook dingen in zijn of haar omgeving in beweging komen en de jeugdige voelt dat er begrip is en de mogelijkheid tot (herstel van) verbinding. 

Wat doen we dan precies? Wij zijn sterk in het aansluiten bij het proces, en doen in het moment wat nodig is. We sluiten aan bij datgene wat er op dat moment voor de jeugdige/ het gezin speelt. Daarbij weten wij snel een goede vertrouwensband op te bouwen en gebruiken we onze specialistische kennis en ervaring in het werken met kinderen, jeugdigen en gezinnen. We hebben daarbij een duidelijke focus op impactvolle gebeurtenissen of traumatische ervaringen uit het verleden, die veelal van invloed zijn op de ontwikkeling van de jeugdigen en het huidige probleemgedrag (vaak de aanleiding van de aanmelding).

Wat bieden we? Een tweetal duidelijke producten die afzonderlijk of achtereenvolgens ingezet kunnen worden.

Screening

Binnen ons screeningsaanbod werken we samen met het gezin toe naar:

  • Een systemische analyse
  • Inzicht in (gezins)patronen
  • Herstel van vertrouwen onderling tussen de gezinsleden
  • Hervatting van de ontwikkeling van de jeugdige
  • Beweging binnen het (gezins) systeem

Binnen de screening brengen we het proces waar de jeugdige/ het gezin zich in bevindt, in beeld. We steken onze behandeling in vanuit wat er nu speelt en wat er acuut of in eerste instantie nodig is. In moeilijke termen noemen wij dit ‘Procesdiagnostiek’ of ook wel ‘Diagnostiek in het huidige proces’. We brengen in beeld wat er aan de hand is, welke hypothesen wij zien t.a.v. het ontstaan van problemen en oorzaken. Vervolgens geven we een gedegen advies over wat wij zien dat nodig is en brengen we tegelijkertijd processen in beweging.

Behandeling

Wanneer de analyse gedaan is en het advies is helder, kunnen we (passend binnen de voorwaarden) vervolgens gaan behandelen en werken aan herstel. Wat is mogelijk?

  • EMDR behandeling, en specifiek behandeling van preverbaal trauma
  • Systeembehandeling, waaronder Ouder Kind Trauma Therapie
  • De inzet van Ervaringsgerichte werkvormen zoals Sherborne Samenspel en Gezins Psychomotore Therapie
  • Chronisch traumabehandeling

Binnen mijn behandeling kan ik Ervaringsgerichte werkvormen inzetten, waaronder De Sherborne Bewegingspedagogiek en Samenspel of Gezins PMT.

Vaktherapie zoals speltherapie of enkelvoudige Psychomotere therapie kan aanvullend ingezet worden vanuit mijn samenwerking met andere praktijken.

De Sherborne is een ervaringsgerichte methode of ook wel lichaamsgerichte therapie die zich richt op het vergroten van zelfvertrouwen bij het kind. En die helpt om de relatie tussen ouders en kinderen te herstellen of verstevigen. Middels de inzet van gerichte bewegingsvormen doen ouders en kind samen positieve ervaringen op met elkaar, welke de verbinding en interactie versterkt. Letterlijk samen ‘op de grond’ en plezier ervaren. Vertrouwen en positieve interactie vormen de basis, waardoor herstel en groei in de interactie mogelijk wordt. De inzet van de Sherborne is als aparte interventie in te zetten of kan een onderdeel uitmaken of aanvullend zijn op de totale begeleiding.

Psychomotorische gezinstherapie (Gezins PMT), is een combinatie van Psychomotore therapie (PMT) en Systeemtherapie. Met deze vorm van therapie kunnen gezinnen via bewegingsvormen (sport en spel, maar ook lichaamsgerichte werkvormen waarin voelen en het lijfelijk waarnemen centraal staat), zich meer richten op samenwerken en samenspelen. Gezinsthema’s zoals bv het oefenen met de positie van ouders, het weer plezier en samen ontspanning ervaren en het oefenen met grenzen, kunnen aan bod komen. Deze vorm van therapie richt zich op het doen en ervaren in het hier en nu.